Diana godin van de jacht: Eenvoudig overzicht

Diana godin van de jacht: Eenvoudig overzicht

Diana de Jaagster, zoals de naam al doet vermoeden, stond bekend als Diana godin van de jacht en de natuur. Er zat echter meer in haar macht dan dit. Ze stond ook bekend als de godin van de bevalling en de natuur, en werd uiteindelijk ook bekend als de godin van de nacht en de maan.

In dit artikel zullen we kijken naar de Diana godin en haar rol in de Romeinse mythologie, evenals naar een van de beroemdste schilderijen van haar.

Mythologie van de Diana godin

Vaak gelijkgesteld met Armetis uit de Griekse mythologie, is de Diana godin een belangrijke figuur geweestvan Romeins mythologie en hellenistische religies, waarvan een prominente plaats van aanbidding de Diana Nemorensis is, vertaald als Diana van het bos. Deze camping ligt in Aricia, aan de oevers van het meer Nemi.

Vanwege haar bekendheid als godin van de vruchtbaarheid en de bevalling, is het bekend dat Diana wordt aanbeden door vrouwen die kinderen willen krijgen, en door vrouwen te beschermen tijdens de bevalling.

Haar meest bekende vorm is echter Diana Huntress, die door de eeuwen heen ook het onderwerp is geweest van verschillende kunstwerken. De jachtsport wordt beschouwd als een belangrijke sport en kenmerk van de Romeinse en Griekse mythologie, waardoor zij daarin een centrale figuur is.

Diana godin schilderij

Diana godin schilderij

Diane the Huntress, gemaakt door de zeer beroemde Italiaanse maniëristische schilder Giuseppe Cesari in 1603 op een houten paneel met behulp van op olie gebaseerde materialen, is een beroemd schilderij dat wordt tentoongesteld in de Capitolijnse Musea in Rome.

Dit schilderij toont de Diana godin met een pijl en omringd door haar jachthonden die haar lijken te vergezellen op haar jacht. Diana’s relatie met de maan is ook heel creatief in dit stuk verweven door haar haar te versieren met een eenvoudig accessoire dat lijkt op de halve maan.

Omdat Diana’s primaire perceptie vanaf de renaissance tot aan de moderne tijd neigt naar de jaagster, is deze vorm de inspiratie geweest voor een aantal schilderijen en ook voor verschillende versies van Diana de Jaagster Standbeeld. In sommige delen van de wereld zijn de Diana Huntress-beelden ook op openbare plaatsen te vinden.

Diana godin schilderij

Een ander prominent stuk dat in het Paleis van Moncloa wordt tentoongesteld, is geschilderd door de kunstenaar Anton Raphael Mengs. Dit stuk, bekend als “Diana als personificatie van de nacht‘ werd in 1765 op canvas geschilderd met olieverf. Hoewel dit stuk ook Diana’s beeld als Jaagster benadrukt, ligt de centrale focus hier op haar verbinding met de maan en de nacht.

Anton benadrukt prachtig de verschillende vormen van Diana: de jagerin en de vruchtbaarheidsgodin. Op dit schilderij zie je Diana een pijl uit haar pijlkoker halen terwijl ze haar pijl tegen de achtergrond van een volle maan houdt.

Het hoogtepunt van de maan wordt een centraal punt waarin haar vorm als vruchtbaarheidsgodin wordt aangesproken, omdat men gelooft dat Diana’s relatie met de maan de reden is dat ze naar voren komt als een vruchtbaarheidsgodin (gebaseerd op het verband tussen menstruatiecycli en maancycli). Dit stuk maakt deel uit van een set van vier personificatieschilderijen die verschillende tijdstippen van een dag bevestigen.

Diana is echter in verschillende vormen geïdealiseerd, en de gemeenschappelijke factor blijft dat ze werd gezien als een krachtig personage, vol sterke eigenschappen.

Last Updated on 5. november 2023 by Frode Osen