Minerva: Godin van Wijsheid, Oorlog en Kunst

Minerva: Godin van Wijsheid, Oorlog en Kunst

De Romeinse godin die we vandaag presenteren is Minerva, godin van de wijsheid, de overwinning, het recht en de gerechtigheid. Minerva was een essentiële figuur in de Romeinse samenleving en ondersteunde de kunst, het leger en de handel. Hoewel ze niet zo verwikkeld is in oorlog, veldslagen en koninkrijksaangelegenheden als de Griekse godin Athena, fungeert de Romeinse godin nog steeds als een leidende kracht voor soldaten, waarbij ze de nadruk legt op kennis en wijsheid.

Laten we Minerva eens nader bekijken en wat zij voor de Romeinse samenleving betekende:

Waar komt de Minerva-godin vandaan?

De Minerva-godin wordt in de Romeinse mythologie geïdentificeerd als de dochter van Jupiter: god van de lucht en de donder. Ze wordt afgeschilderd als wijs en getalenteerd, die uitblinkt in de strijd. Helaas wordt ze ook geassocieerd met negatieve eigenschappen zoals jaloezie en zelfbewustzijn.

De meeste Romeinse godinnen worden gekarakteriseerd als zeer vrouwelijk en belichamen eigenschappen van kuisheid, zuiverheid en elegantie. Minerva wordt daarentegen beschreven als atletisch en lang, met een gespierd frame. Ze draagt ​​een tuniek van wol, samen met een helm, een harnas en een chiton. Minerva houdt in de ene hand een schild en in de andere een speer, waarbij het schild versierd is met versieringen.

Minerva is ook verbonden met de Griekse godin Athena. Haar oorspronkelijke symbool was de uil, die wijsheid vertegenwoordigde. Haar tweede symbool was een olijftak, die de overwinning symboliseerde, en er werd aangenomen dat deze afkomstig was van een olijfboom. Het laatste symbool dat met Minerva wordt geassocieerd, is een slang, gekoppeld aan haar verhaal over Medusa.

Oorsprong van Minerva, godin van de wijsheid

Zoals eerder vermeld is Minerva, godin van de wijsheid, nauw verbonden met de beroemde Griekse godin Athena. Haar mythische oorsprongsverhaal gaat echter over de Romeinse god Jupiter die Metis inslikt. De geboorte van Minerva, die tevoorschijn kwam in volledige bepantsering en tuniek, vond plaats nadat Volcanus (ook bekend als Vulcan) een mythische hamer gebruikte om het hoofd van Jupiter te verdelen vanwege de voortdurende verstoring veroorzaakt door Metis in hem.

Wat is de betekenis van de naam Minerva?

De naam van Minerva, die lijkt op Menrva, de Etruskische godin, zou kunnen worden afgeleid van verschillende Proto-Europese en Indo-woorden, die mogelijk ‘mannen’ of het Latijnse woord voor ‘mannen’ betekenen. “Geest” is een andere geïnterpreteerde betekenis. Menrva wordt ook geassocieerd met de etymologie van het Engelse woord ‘mentaal’.

Een andere suggestie is dat Minerva’s naam een ​​cursieve oorsprong zou kunnen hebben, waarbij ‘Mensewa’ zich vertaalt naar ‘zij die weet’. Ondanks de niet-verwante aard van Etrusken en Cursief, laat deze gelijkenis zien hoe cultuur zich binnen aangrenzende regio’s verplaatst.

Een andere parallel wordt gevonden met Proto-Indian, waar Menasvini een hindoegodin is die bekend staat om zijn intelligentie en wijsheid, vergelijkbaar met Minerva.

Minerva godin aanbidding

In lijn met andere goden heeft de stad Rome specifieke plaatsen gewijd aan de aanbidding van Minerva, godin van de wijsheid. De Capitolijnse Tempel, gebouwd voor Minerva, Juno en Jupiter, staat op de zeven heuvels van Rome.

Waar is Minerva vandaag?

De invloed van de Minerva-godin is door de eeuwen heen blijven bestaan. Op verschillende locaties over de hele wereld staan ​​beelden gewijd aan haar wijsheid en strategisch denken. Ze blijft een symbool dat tegenwoordig in de academische wereld wordt gebruikt.

Last Updated on 4. november 2023 by Frode Osen