Pales god van herders, kudden en vee

Pales god van herders, kudden en vee

Pales, ook wel bekend als de Romeinse god van de herders en het vee, maakt al eeuwenlang deel uit van de oude mythologie. Sommigen noemen deze godheid een man en anderen een vrouw. Ondanks dat Pales een vaak over het hoofd geziene figuur in de populaire cultuur was, speelde Pales door de geschiedenis heen een belangrijke rol in de levens van veel samenlevingen.

Volgens de legende werd Pales oorspronkelijk aanbeden door vroege pastorale gemeenschappen in Midden-Italië. Het was echter pas bij de stichting van Rome dat zijn cultus wijdverspreider en invloedrijker werd. Naarmate Rome aan de macht groeide, werd Pales geassocieerd met vruchtbaarheid en bescherming van gewassen, waardoor hij een essentiële godheid werd in agrarische samenlevingen.

Ondanks het belang van Pales in de oudheid, is zijn aanwezigheid in de populaire cultuur tegenwoordig relatief gedempt. Er zijn echter nog steeds een paar manieren om deze raadselachtige god in de moderne media te herkennen. Een van de meest voorkomende afbeeldingen van Pales is te vinden in kunst en literatuur uit de Renaissance.

Hij wordt vaak afgebeeld als een knappe jongeman die een herdersstaf draagt, omringd door schapen en ander vee. Dit beeld is synoniem geworden met Pales en wordt nog steeds gebruikt om hem in de populaire cultuur te vertegenwoordigen.

Een andere manier om Pales te herkennen is door zijn associatie met 21 april, de traditionele datum van het Romeinse festival Parilia, dat was gewijd aan zijn aanbidding. In sommige regio’s van Italië wordt deze dag nog steeds gevierd als een feestdag, met rituelen en tradities ter ere van de rol van Pales als beschermer van kudden en landbouwgrond.

Pales is misschien een raadselachtige figuur in de populaire cultuur, maar zijn impact op oude samenlevingen en zijn leringen zijn nog steeds relevant. Door meer te leren over deze god van herders, grenzen en natuur, kunnen we inzicht krijgen in de overtuigingen en praktijken van onze voorouders.

Last Updated on 22. november 2023 by Frode Osen